Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

radim36

13. 8. 2011 12:47
Bioplynová stanice je poněkud sporná.

Může zpracovávat v podstatě skoro každou zelenou měkkou biologickou hmotu. Takže může zpracovávat od městských technických služeb všelijakou posekanou trávu či po nějakém sešrotování  ořezané drobné větvičky a všelijaké dřevnaté stvoly atd plevelů a nežádoucích stromů a keřů. Silnější větve je možné zpracovat na štěpku. Městské technické služby tak v podstatě nemusí produkovat žádný  biologický odpad. Může pro spoustu nezaměstnaných zajistit veřejné práce sekáním všemožných zelených ploch, které dnes zůstávají nesekané a které se mohou v bioplynce zpracovat  a tak trochu financovat náklady na tyto veřejné práce. Pokud sekání všech možných ploch bude přijatelné z hlediska ochrany přírody...

V určitých pracovních režimech se v bioplynce mohou likvidovat nebezpečné biologické odpady, jako třeba uhynulá zvířata, některé zkažené či plesnivé potraviny a podobně. Využije se tak z nich energie i nerostné živiny, protože odpady z bioplynek jsou v podstatě hnojiva.

0 0
možnosti
RP

radim36

13. 8. 2011 12:51
Re: Bioplynová stanice je poněkud sporná.

Na druhé straně stačí se podívat na Německa nebo Rakouska, kde je těch bioplynek spousta. Každá bioplynka má kolem sebe stovky hektarů polí, na kterých se neseje nic jiného než kukuřice, protože ta má bezkonkurenčně největší produkci zelené hmoty z hektaru. Ale zároveň má nepříznivé účinky na pole, co se týká eroze i vyčerpání živin.....Ale zemědelci, co vlastní ty pole a provozují bioplynku, mají zajištěné živobytí.....

0 0
možnosti
S

sete

13. 8. 2011 12:11
Neobdělaná pole

Pane autore, vy ve svém okolí vidíte neobdělaná pole? Já ne. Místo plevele (ale i kulturních plodin) je řepka, kterou si po úpravě musím z nařízení EU nalít do svého auta.

0 0
možnosti
PV

petronias1

13. 8. 2011 12:08
hahahaa

Bláboly, nic než bláboly!

***Bioplynová stanice "spotřebuje" spoustu nafty, tj. fosilních paliv. Je potřeba sít, orat, sklízet, zavážet, odvážet,... vše je a jezdí na naftu. Není to vlastně nic jiného než jakýsi KONVERTOR FOSILNÍ ENERGIE NA "OBNOVITELNOU" ENERGII.

***Bioplynová stanice samotná sice zabírá minimální prostor, ale je myslím relevantní k tomu připočíst i plochu, na níž se cíleně pěstují plodiny pro takovou bioplynku. S úžasem pak dojdete k tomu, že na stejně množství el. energie potřebuje ta bioplynka vlastně PODSTATNĚ VĚTŠÍ PLOCHU než fotovoltaická elektrárna.

***Bioplynové stanice dneška NEJDOU regulovat. Zkrátka to nejde. Jsou navrženy dimenzované na kontinuální výrobu. NELZE TO!

***Dopad na cenu elektřiny už je vyšší z toho titulu, že bioplynka vyrobí 7-8x více elektřiny než fotovoltaika při stejném instalovaném výkonu. Výkupní cena je sice nižší, ale objemu je několikrát více = nutno vyplatit srovnatelný balík podpory.

1 0
možnosti
PV

petronias1

13. 8. 2011 12:16
Re: hahahaa

***Bioplynové stanice žádnou významnější zaměstnanost negenerují. Pokus s ní nejsou problémy, stačí na její plnou obsluhu 1-3 lidi, včetně doprovodných procesů (vyjma pěstování plodin).

***Se zastavením dotací souhlasím. Primární podpora je formou subvencované výkupní ceny, jakákoliv další podpora je tudíž nesystémová. A pokud už něco dotovat, tak pouze minoritně, např. do podílu 15-20% inv. nákladů. Ale ne u bioplynek. V případě, že bioplynku postavíte prakticky pouze z dotací, je to špatně, protože to svádí k zhůvěřile ekonomickému a ekologickému chování.

Další odstavec jen moji logiku potvrzuje. Do byznysu bioplynek už se i tak navezli lidé, kteří tam nemají co dělat. Co si snad pomyslet o tom, když třetinu smluv na rezervaci připojení bioplynek drží paradoxně subjekty, které mají v názvu "photo", "solar", "PV, "sun", atd.?

Je to bordel, bordel, bordel..., Nečas a spol. je na ně ještě moc měkkej...

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni

13. 8. 2011 11:39
...

A co ze jste, autore, ty nevyhody FV nezminoval PRED jejich zavedenim? Tehdy jste obhajoval zcestnou politiku Brusele v obnovitelnych zdrojich tak, jako nyni biostanice. Ze srdce bych Vam pral, aby takovou stanici postavili blizko Vaseho domu, abyste si take uzil... Neni Vas puvod take tak nejak na Krete?

0 0
možnosti
SG

strycek-Joe GmbH

13. 8. 2011 11:24
Režim, který pane Fasulisi podporujete

a který jste zvolil, prostě nehodlá nadále podporovat obor Vašeho podnikání. Já jsem je sice nevolil, ale souhlasím s tímto řešením - dotace na sluneční elktrárny není třeba doplňovat dotacemi na využítí exkrementů zvířat.

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni

13. 8. 2011 11:42
Re: Režim, který pane Fasulisi podporujete

Tady se deje neco spatneho, ze by skvrny na Slunci? - Musim s Vasim prispevkem souhlasit. ;-)

1 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

13. 8. 2011 11:05
Je to jednoduché

FV a větrné elektrárny negativně ovlivňují ekosystém a klima, bioplyn je nutno nevyužívat, aby byla alespoň minimální šance na oteplení (metan je významný plyn se skleníkovým efektem). O tom, že z bioplynu nelze nikdy udělat tak dokonalý tunel na peníze, jako z FV a větrníků nemluvě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.