Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

fidel

8. 8. 2011 12:30
bohužel

...nepřesvědčil jsi mě Rv   ....

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

8. 8. 2011 14:33
Re: bohužel

V čem jsem tě měl přesvědčit? Že by o NP Šumava měli rozhodovat odborníci a nikoliv turista Stráský, který nejprve porušuje zákony a po té si na ně vyřídí politickou výjimku? Sory, já myslel, že o tom není nutné přesvědčovat, myslel jsem, že je to naprosto samozřejmé.

1 0
možnosti

Madqwert _liberalni komunista

8. 8. 2011 12:16
Přiznejte si to

O Šumavě jen těžko mohou rozhodovat odborníci, když o celé republice rozhodují diletanti v koaliční vládě a koaličních poslaneckých klubech ;-D

0 0
možnosti
JK

Jan__K

8. 8. 2011 11:57
Zásadní problémy koncepce parku

1) I mezi odborníky jsou dvě skupiny, jedna zásahová a jedna bezzásahová. Problém je ten, že ve vědě nemá pravdu ani ten hlasitější, ani většina. Pravdu má ten, kdo hypotézu dokáže potvrdit. Proto by si tihle odborníci měli sednou dohromady, a mlčet, než dojdou k jednotnému závěru, a Šumava by se měla mezitím udržovat jako dopodud. 

2) Druhá věc je je k čemu by měl park sloužit - dle mého laického názoru by měl především sloužit k životu tamních obyvatel, byť maximálně ohleduplnému. Kde je po staletí hospodářský les, je dost nákladné dělat prales a ještě nákladnější přesídlovat lidi a kompenzovat hospodářské ztráty a je otázkou zda to má vůbec smysl.

0 0
možnosti
JK

Jan__K

8. 8. 2011 11:58
Re: Zásadní problémy koncepce parku

3) Bezzásahovost - mohli by mi zastánci bezzásahovosti vysvětlit, proč je bezsásahovost nejlepším řešením? Jako kybernet vím, že stabilní systém vychýlený z rovnováhy nakonec rovnováhy dosáhne, avšak za mnohem delší dobu, než systém, který je do rovnovážného stavu směřován kvalitní regulací. V čem jsou lesní systémy speciální, že pro ně tahle základní zásada neplatí?

0 0
možnosti
B

basata

8. 8. 2011 11:15
Omluva...

Omlouvám se panu Fasulisovy.

0 0
možnosti
B

basata

8. 8. 2011 11:11
Odborník,odborník,samý odborník...

Pan Faltis porušil svoji přísahu v pravdě.Jeho názor je jednoduchý,oplotit a nikoho tam nepustit.Šumava je kulturní krajina a ne exterier lovců mamutů.

0 0
možnosti
RP

radim36

8. 8. 2011 11:11
problém

problém vidím v tom, že kůrovec nečte úřední oběžníky a neřídí se jimi. Jinak by okamžikem, kdy byly šumavské smrkové plantáže minulým zeleným vedením  prohlášeny za bezzásahový les, se začal kůrovec chovat tak, jak se v bezzásahovém lese chovat má. To znamená, že by si stromy na žír vybíral a likvidoval by jen ty oslabené a šlechtil by tak odolný šumavský smrk.

Bohužel kůrovec si oběžník nepřečetl, možná mu ho tehdy zapomněli poslat a tak se na Šumavě v těch lesích stále chová  jako na šumavské smrkové plantáži. Neboli žere ty stromy všechny, jak stojí, horší, lepší bez výjimky.

Takže nyní se hraje o to, jestli se kácet bude, potom se kůrovcová kalamita zarazí a malé holiny vzniklé vykácením mezi zbylými lesy se přirozeným náletem rychle a kvalitně zalesní .Nebo jestli se kácet nebude, potom kůrovec sežere ty smrky , jak tam stojí a leží  a na vzniklé velké holině se les obnoví jen na příznivých místech. Na většině plochy les zmizí v prospěch tráv a mechů neboli vysokohorské louky.

0 0
možnosti
MP

MirosPikos

8. 8. 2011 10:40
Selský nerozum

Kdyby takto vypadal selský rozum, tak sbohem zdravý rozume... příště začínejte rovnou článek - sympatizuji s komunisty napříč politickým spektrem, proto se domnívám...

0 0
možnosti
SHV

sir Humprey V.

8. 8. 2011 10:48
Re: Selský nerozum

já mu to řikám porád

A no stále kvoká, stále kvoká...

1 0
možnosti
SHV

sir Humprey V.

8. 8. 2011 10:05
A co Klaus? Že by za to nemoh?

0 0
možnosti

kotec

8. 8. 2011 10:02
šumavský diletantismus

Stejně jako u většiny článků a příspěvků z idnesu, se zde u řady diskutujících projevuje naprostý diletantismus, co se týče "řešení kůrovcové otázky". Jeden, vzdeláním nejspíš lesník, se tady zaklíná přírodními porosty. Ano, ty na Šumavě v některých případech chybí. Jak jich ale dosáhnout? Výsadbou? Sorry, ale ta jednoznačně popírá zákony přírodního výběru. Druhá věc - doporučuji dotyčnému si vzít k ruce lesní typologickou mapu a mapu potenciální přirozené vegetace Šumavy, zjistí pak, že už 1 km nad Modravou začíná 8. LTP a že jsou zde přirozené horské smrčiny, tedy smrk s příměsí jeřábu. Tato oblast je totiž celkem chladná a vlhká vůči podobným nadmořským výškám např. z jižního okraje Šumavy. Ten diskutující, který tady zase tvrdí, že bylo správné zrušit vědeckou radu parku - proč třeba existuje NERV? Legislativní rada vlády? To jsou podobné orgány na nejvyšší úrovni. No a všem diskutujícím a všem, kteří se chtějí k NPŠ vyjadřovat, bych dal povinnou cestu do NP Bavorský les...

2 0
možnosti
ZK

SID09

8. 8. 2011 10:20
Re: šumavský diletantismus

;-D Je vidět, že problematiku znáš jen z příručky vydané stranou zelených !!;-D

0 0
možnosti
IH

I-voucH

8. 8. 2011 9:56
nepřesvědčivé

můj názor na celou šumavu je ten, že oni ekologičtí odborníci chtějí ze šumavy si udělat pokusnou laboratoř. protože nikde na světě se neuskutečnil takový experiment s tím, že necháme monokulturní les sežrat kůrovcem, ten umře a doufat, že tam vyroste bez jakékoli lidské činnosti smíšený les ze stromů, které se v okolí desítek kilometrů nevyskytují (jak se tam dostanou jejich semena????)

druhá věc je ta, že proč já bych měl mít stejný právo rozhodovat o šumavě, když tam jedu jednou za pět let, jako mají lidi, co tam žijí??? to by oni měli stejný právo rozhodovat o tom, jestli u mě ve městě se postaví novej fotbalovej stadion nebo čistička odpadních vod? a proč by to tom nemohli rozhododvat třeba japonci? určitě se pár japonců ročně na šumavě objeví.

za třetí vždycky se najdou odborníci s odlišným názorem, jak řešit daný problém. protože každý problém má měkolik způsobů řešení. takže pújde vždycky jen o to, který nominujete.

2 0
možnosti
AS

viveka

8. 8. 2011 10:29
Re: nepřesvědčivé

V žádném případě se nejedná o pokusnou laboratoř - národní parky po celém světě jsou bezzásahové.

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.