Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

delvete

22. 9. 2008 12:34
Časová tíseň nebo zbytkový alkohol?

Pane autore, čeština dnes dostala od vás jednoznačné K.O. Měl jste s článkem počkat na vystřízlivění nebo na dostatek času. K problematice kůrovce jen to, že já  odborník nejsem a tak ty odborníky a "odborníky" nemohu kvalifikovaně posoudit. K tomu by mi nepomohlo ani "nastudování" deseti článků. Jen vím, že ty stojící sušiny vypadají hrozně. Obecně nejeden zákon může být špatný a změnit lze každý.

0 0
možnosti
SS

Ynhoj

22. 9. 2008 12:28
tak trochu mimo mísu

už se nikde moc nemluví,že Šumavu zplundroval zase jen člověk a to vysazováním smrkových monokutlur,které nejsou v takovém množství pro danou oblast obvyklé...Kůrovcec je dnes daň za toto vysazování...Původní Šumava byla tvořena smíšenými porosty, odolnější protivětru a i kůrovci...Člověk sice má rozum,ale zároveň i tímto "nadřazeným" rozumem dělá neuvážené věci a ne nadarmo se říká, že největším nepřítelem Země je právě člověk...čím více smrkových monokultur, tím více živné půdy pro kůrovce...

0 0
možnosti
E

EWCZ+

22. 9. 2008 16:36
Re: tak trochu mimo mísu

A copak pekneho to roste na te kurovcem pozrane bavorske strane? No ano, zase smrcky, copak jineho v te vysce, ze...

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

22. 9. 2008 12:22
Vážení, bavíme se o 1. zóně - bezzásahové zóně

Vážení a milí rozhořčení čtenáři, jen ve zkratce (časová tíseň).

1) Mluvíme o 1.zóně NP Šumava, kde platí zákon z roku 91 o NP Šumava a který striktně zakazuje lidskou činnost včetně zásahu po jakýchkoliv kalamitách.

2)  V klasických ost. lesích, které  vysázeli lidé a které obhospodařuje člověk se proti kůrovci zasáhovat musí - jsou to pole. Jde vesměs o monolitické lesy, které nejsou odolné ani proti hromadným polomům ani proti následné kalamitě kůrovcem.

3) Klause jsem musel použít, protože jeho emotivní a dehonestující projev inicioval vznik tohoto článku. Jeho postoj je v tomto zcela politický a neodborný - ostatně jako ve všem, co se týká živ. prostředí.

4) Proč VK (a ostatní jmen. v tomto čl.) nechce dodržovat zákony? To chce dodržovat jen ty, co se mu líbí?

0 0
možnosti
PK

PavelKoran

22. 9. 2008 13:19
Re: Vážení, bavíme se o 1. zóně - bezzásahové zóně

Opět nekomeptentní kecy. Navíc se pane odkopáváte - více než ochrana přírody Vám leží na srdci to, abyste to natřel Klausovi. Smutné a trapné.

0 0
možnosti
C

cyril10

22. 9. 2008 12:08
Hrozné!

RvKdyž vypustím z Vašeho textu jméno pana prezidenta,vyjde z toho absolutně neodborný,leč,BOHUŽEL,v dnešní době módní pohled na tzv. ochranu přírody. A to i mezi těmi Vašimi "odborníky" pracujícími na MŽP. Názor skutečných odborníků - lesníků je ignorován.Za jak dlouho a z čeho podle vás vyroste ten zdravý prales?Ze šišek spadlých z uschlých stromů-SMRKŮ?!Nebo budeme čekat na veverku,až přinese bukvici?A kde do té doby bude žít tetřev-tato pýcha šumavských lesů a středobod ochranářského snažení?Že bychom jeho úbytek svedli na Katku Neumannovou a její tréninkové úsilí?!A jaký je Váš odborný názor (NĚCO jste si o tom přečetl, že?;-D)na to,že "funkční les" zastává mj. také funkci klimatickou a vodostabilizující?Bojujeme za záchranu deštných pralesů-a Šumavu necháme uschnout!Vaše vize mne děsí!!

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

22. 9. 2008 12:21
Re: Hrozné!

na klar, MŽP jen dělá politiku podle ministrova zadání.

P.S. Smrková monokultura kupodivu dokáže zadržet více vody než smíšenina, což by mohli ocenit zejména lidé žijící v Povltaví.

0 0
možnosti
KD

KECHUD

22. 9. 2008 12:02
Klause nemusím,

ale tohle jste přepísk, stajně jako všichni zelení. Odvoláváte se na to, že v Národním parku si příroda sama poradí, kdežto jinde se má s kůrovcem bojovat. A proč zrovna v NP Šumava by měly platit jiné přírodní zákony než jinde. Národní park není nic jiného než administrativním, tedy lidským, zákonem vyčleněné území, které se od těch okolních nijak neliší. Jak bude ctít hranice NP ten brouk kůrovec? Aby se opakovaně nešířil dál!

Cyklus samovolné obnovy bez lidských zásahů je snad, pokud vůbec, na mnoho desítek let. Děláte ze Šumavy laboratoř s bláhovou vizí úspěchu.

Podle vaší argumentace - proč se tedy očkují lidé proti nemocem, proč je léčíme?

Jste jen tlupa přitroublých pomatenců řízená zkorumpovanými vydřiduchy. Rv Rv 

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

22. 9. 2008 12:19
Re: Klause nemusím,

To chce klid, autor asi není v té oblasti vzdělán. Já sice také nejsem, ale profesionálního ekologa (nikoliv ekologistu) mám v blízkém příbuzenstvu. Zaplaťpánbůh za to ... když mám pochybnosti, tak mi udělá přednášku a dopodrobna vysvětlí. Podobné vysvětlení by si zasloužil i autor.

0 0
možnosti
RJ

jirmisan

22. 9. 2008 11:54
Souhlasím

naprosto s autorem, Klaus samozřejmě dělal PR Zahradníkovi i když on je o tom co říká naprosto přesvědčen, no nevadí, ještě nějakej pátek to se staříkem vydržíme

0 0
možnosti
AR

arnie_rimmer

22. 9. 2008 11:42
kůrovec podporuje vznik lesa

no to už by se dalo říct "kozel podporuje vznik nové úrody zelí" když nám to pole hlávek sežere ;-D

0 0
možnosti
E

EWCZ+

22. 9. 2008 12:02
Re: kůrovec podporuje vznik lesa

Jasne, vyroste nove zeli, odolnejsi ;-D

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

22. 9. 2008 11:37
asi to není tak jednoduché

nedávno jsem byla v německé části Smrčin, je to

1. chráněná oblast, kde je příroda zdánlivě ponechána osudu, tlení,  rozpad  a tak... ale taky postupné rozšiřování bučin a taky částečné odstraňování dřeva - při kalamitách,

2. turistická oblast se vším, co k tomu patří,

3. hospodářské lesy, těžba s rozmyslem,  žádné vykácené hektary.

Tak nevím, asi mají zdvořilé kůrovce....

0 0
možnosti
ZO

Zdeněk Oulehla

22. 9. 2008 11:36
Dotaz:

Ten článek je o kůrovci nebo o Klausovi?

0 0
možnosti
BP

baron Prášil

22. 9. 2008 11:46
Re: Dotaz:

Jsem přesvědčen, že existují lidé, kteří jsou nenávist  vůči Klausovi dokážou vecpat všude. Můžou psát třeba o kvalitě čínských bot a určitě tam Klause nacpou. :-/

0 0
možnosti
PK

PavelKoran

22. 9. 2008 11:25
STRAŠNÉ NESMYSLY!!!

AUTORE,

tak hroznou snůšku nesmyslů jsem už nečetl dlouho. Hovoříte o území, které NEVZNIKLO bez zásahy lidské ruky a NENÍ lidmi nedotčeným pralesem. Píšete o území, které NENÍ POD SKLENĚNÝM POKLOPEM a to, co v něm děje, ovlivňuje i okolí. Když to Vaše blábolení čtu, začínám chápat, proč ekologisty (i já to užívám, už léta) přirovnávají k Pol Potovské politice znovuzrození ze zkázy.

Do dneška  jsem pochyboval, ale už mám jasno - tak strašné nesmysly se nesmí prosadit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.