Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

misticjoe

14. 8. 2011 11:07
doporucil

Omezenemu ekoautorovi bych doporucil optat se na ty uzasne vyhody lidi, co v okoli bioplynek bydli. A nemusi primo do epicentra, staci se ptat i v okruhu tri kilometru.

0 0
možnosti

VLAKR

14. 8. 2011 10:29
Hodně demagogický článek - 2

To jste mne opravdu nadzvedl. A co ty lány kukuřice, které v posledních letech kolem svého bydliště vidím? Touto kukuřicí se nekrmí dobytek, ale skončí v místní bioplynové stanici. Stejně tak tam končí většina trávy z místních luk - jako senáž. Jen ta tráva z příkopů kolem silnic  tam nekončí, ač by mohla. Kejdu tam dávají také, ale hlavním zdrojem energie je v bioplynových stanicích právě ta kukuřice. 

Fotovoltaické elektrárny jsou obrovská zlodějna a bioplynové stanice jsou jen zlodějnou o něco menší. A zase jeden zainteresovaný lobbista se z nás všech pokouší udělat "Kréťany".

0 0
možnosti

VLAKR

14. 8. 2011 10:28
Hodně demagogický článek - 1

Jen pár ukázek:

"Zatímco energie ze slunce se vykupuje až za neuvěřitelných 17 kč (pokud jste ji i spotřeboval), u bioplynové stanice je to mnohem méně – okolo 6 kč za kilowatthodinu."

  Pokud vím, tak fotofoltaická elektřina se nyní vykupuje asi za 12 Kč, bioplynová elektřina asi za těch 6 Kč,  ale elektřina z tepelných (uhelných) a jaderných elektráren asi jen za 2 Kč za kWh - tj. za cenu nedotovanou cenu. 

"Zatímco sluneční kolektory de facto ničí obrovské plochy zemědělské půdy, bioplynová stanice v tomto smyslu zabírá prostor mariginální – jedná se pouze o plynové jímače (fermentor a postfermentor) a něco málo technologického zařízení včetně kogeneračních jednotek, vše se vleze do areálu o rozměrech řádově do 100x100m."

0 0
možnosti

zdeseny obcan

13. 8. 2011 18:53
kdyz to ma same vyhody

at si to podnikatele provozuji na vlastni triko a nechteji po ostatnich aby jim platili podnikatelske socialni davky.

0 0
možnosti

werwolf

13. 8. 2011 18:11
Demagogie

Bioplynová stanice má oproto panelům řadu nevýhod,zvláště v provedení po  česku.Díky známé české kolchozní gigantománii vznikají obrovská monstra,na jejichž provoz jsou třeba stahektarové plochy kukuřice.Kukuřice v kopcovitém terénu působí obrovské smyvy půdy,zanášení   vodotečí ,rybníků a  obcí bahnem.Převážením velkého množství hmoty dochází k ničení cest a silnic.Zkrátka pár kolchozních bosů si namastí kapsu a daňový poplatník a krajina zapláče.

2 0
možnosti

zdenek.novotny

13. 8. 2011 20:27
Re: Demagogie

Věcné, logické. R^

0 0
možnosti

DISK

13. 8. 2011 18:02
Několik poznámek

Nesouhlasím s Vámi, biomasu musíte někde získávat, není tedy pravda, že se jedná o marginální vliv na zemědělskou půdu. Je mi jasné, že zemědělci, kteří pěstují plodiny pro biostanice jsou také smutní, protože když klesne jejich odbyt, nedostanou na ně dotace.

 Srovnávat naši situaci s prolobbovaným a prodotovaným Západem je matoucí. Selský rozum pak dle mého názoru považuje za velmi absurdní, když se místo pěstování surovin pro potraviny vyplatí více osít plochy nějakým býlím, které navíc mnohonásobně znehodnocuje půdu - zkuste se projet plantážemi japonských topolů v Itálii a budete vědět, co mám na mysli.

 Podle mého názoru je opatrnost ministra Kocourka na místě a o ekonomické rentabilitě bez dotací není v tomto případě řeči.

0 0
možnosti

ErikM

13. 8. 2011 16:38
...

problém je že to co jinde bez problému nebo s malými problémy funguje je u nás tunel, nebo se ze strachu před tunelem zarazí. V Čechách každá dobrá myšlenka prostě narazí na nějakého zloděje a běžný Čech je pak rád jak ho jeho "hodný" politik zachránil před tím "eko-zlem"

0 0
možnosti

Petr z Bologni

13. 8. 2011 17:59
Re: ...

Mylite se, eko-tunel se tahne napric celou EU. A ze je eko-logismus zlo, o tom neni pochyb.

0 0
možnosti

Lavrentij Berija

13. 8. 2011 15:10
Kukuřice

Výstižné. Konečně někdo, kdo ví o čem je řeč. Kdyby bioplynky zprácovávali vámi zmíněný odpad a nic jiného, byla by to super věc a nešlo by nic namítat. ALE! Toho odpadu je takl málo, že hlavním "krmivem" bioplynových stanic je kukuřice a odpad jen doplněk.

0 0
možnosti

Lavrentij Berija

13. 8. 2011 15:11
Re: Kukuřice

Reakce na Radim36, nějak to tu hapruje.....

0 0
možnosti

energetik22

13. 8. 2011 15:01
Stovky hektarů a smrad a odpadky z okolí nejsou 100x100m !

Když záměrně opomineta základní data v tunách odpadu a kukuřice a všeho na den provozu, tak to bude i druhá světová válka pouhých sto krematorií v nepřetržitém provozu a se zaměstnoností pár lidí....že se nestydíte !!!Rv

0 0
možnosti

Mablung

13. 8. 2011 13:24
zajímavé

Citát

"Stavba bioplynových stanic se u nás, ani přes zastavení dotací, nezastaví. I bez dotací se ještě jejich stavba vyplatí"

Proč je tedy dotujeme?

Druhá věc. Napište mi prosím jaký je rozdíl jestli stavbu dotuje EU a nebo stát. Ne ze sobeckého hlediska, ale z hlediska  ochrany přírody, nezadlužování se a dělání správných věcí.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS