Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

15. 8. 2011 8:34
Míchá se příliš věcí dohromady

NP Šumava byl vyhlášen dost podivně - podle IUCN může být národním parkem jen území málo ovlivněné lidmi. Tomu vysazené monokultury neodpovídají. Bezzásahové zóny mohou být jen menší pokusné plochy, bezzásahovost na velkých plochách je nesmysl. Je ale možné omezit zásahy na nezbytně nutnou míru, to se ale nedá nastartovat ve chvíli, kdy je les poškozen.

Řešení je jednoduché a dokonce dávno vyzkoušené. Nahradit postupně současné stromy výsadbou z místní populace šumavských smrků, doplnit listnáče tam kam patří, dosáhnout tak přírodě blízkého lesa. O ten je ale nutné dále pečovat a upravit potřebnou různověkost. Pak je teprve vhodné zásahy maximálně omezit. O Šumavu by měli pečovat lesníci. Nesmíme zapomínat ani na šumavské bezlesí, které tam už historicky patří. 

Aktivisté jsou v tomto případě jen užiteční idioti. Slouží ke zviditelnění politiků - a v tomto případě je politikem i neúspěšný kandidát na senátora Moldán, vzděláním chemik.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

7. 9. 2011 14:46
Re: Míchá se příliš věcí dohromady

Díky za poučný a věcný příspěvek. :-)

0 0
možnosti
O

oooo

8. 8. 2011 17:28
S kůorvcem se musí bojovat.

"O Šumavě by měli rozhodovat odborníci"

Tak to právě nejde - s odborníky je to jako s právníky - 2 odborníci = 3 protichůdné názory. Pan Stráský právě po komisi odborníků chtěl nějaké jednoznačné rozhodnutí - nebyli ho nikdy schopni, proto musí rozhodovat on. Navíc jde také o to, že zhusta pražští a jiní měšťáčtí "odborníci" a kavárenští diskutéři, kteří přijedou na Šumavu jednou za 5 let se projít na Boubín, by chtěli mít větší slovo, než lidé, kteří na Šumavě žijí a pracují a vědí nejlíp, jak si ji ochránit. Přece si nepodřežou větev, na které sedí. Proto by rovné slovo spolu s odborníky měli mít i místní obyvatelé.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

8. 8. 2011 17:47
Re: S kůorvcem se musí bojovat.

Kavárenští diskutéři? Mluvíte o sobě? Jestli ne, tak neurážejte vážené vědce! Do Stráského "řádění" byla v NPŠ 16-členná vědecká rada, žádní povaleči, ale vědci. Stráský ji chtěl sloučit s regionální radou (šumavští starostové), čímž chtěl dosáhnout toho, aby vědecká rada ztratila svůj "význam". Vědecká rada na protest rezignovala. Stráský má od té doby volné ruce ke své sekyře.

1 0
možnosti
JZP

Jožin z planin

8. 8. 2011 14:04
Kácet ano, ale s mírou

Šumavské lesy nemají s přírodními nic společného a když se o ně nebudeme starat, tak si povedou špatně. Nakonec by si příroda nějak poradila, ale původní stav by to v tomto tisíciletí nejspíš nebyl.

Rozumné by bylo dělat probírky a vážně napadené stromy pokácet a odvézt nebo odkornit. Na výrazně exponovaných místech by se mohly pokácet i zdravé, nechat je ležet jako návnadu, která je pro kůrovce lákavější než živý strom. Odvézt je či odkornit až se do nich brouk zavrtá. V žádném případě ale nekácet plošně, ale pečlivě vybírat a na místo pokácených dosazovat původní druhy v původním poměru. Takových 5 až 10 procent podle situace. A další rok znovu na jiných místech.

Byla by to akce tak na 50 let a nelíbila by se ani aktivistům (relativně významná těžba) ani lesníkům (hodně práce s relativně malým výnosem i kdyby se všechno dřevo odvezlo ke zpracování), ale výsledkem by byl les, který by opravdu mohl (nemusel, ale mohl) být bezzásahový, protože ve smíšeném lese podobná kalamita nehrozí.

0 0
možnosti
PGS

pgjed

8. 8. 2011 14:01
Jedním z problémů je legislativa.

Zřizovat NP nařízením vlády je naprostá zpozdilost. Je to norma až třetího pořadí právní síly. Zákon o lesích je rozhodně normou nadřazenou a ten ukládá vlastníku a hospodáři odstranit napadené části porostu,nebo uvést do stavu, kdy neškodí, dříve, než vyletí škůdce. A k tomu ještě jedna drobná statistika pro ekologisty. Když se nechá vylétnout brouk z plně zasaženíého smrku, vyrojené samičky stačí na plné zasažení dalších cca 150 - 200 smrků, způsobem, kdy se nemohou zachránit. Běžný zdravý smrk v normálním vegetačním roce je schopen smůlou zalít 30, možná 50 násad vajíček. Nikoliv stovky. To může být zdravý jak chce, uschne a ještě "odchová" další generaci. Proto je třeba podle míry náletu, nálet zachytit do kmenových a feromonových lapáků a počet napadených stromů snižovat. Platí jednoznačné pravidlo. Smrk, ze kterého padá jehličí na zem musí dolů a odkornit, kůru spálit. Není jiné pomoci. Rozletu brouků pak nejlépe brání nekůrovcový porost. Brouk sám nedoletí více než 200 m.

0 0
možnosti
AS

viveka

8. 8. 2011 15:39
Re: Jedním z problémů je legislativa.

"Brouk sám nedoletí více než 200 m." - fajn, takže budete souhlasit, že kácet ve vzdálenosti několika kilometrů od hospodářského lesa je z hlediska ochrany před kůrovcem nesmysl.

0 0
možnosti
N

nikdo111

8. 8. 2011 13:36
Příčina není kůrovec ale člověk

my lidé si musíme říct jestli necháme přírodu přírodě a kde bez regulace a pak která místa bude regulovat. Místa která jsou vzácná se nesmí regulovat nijak kácením, kácet se má je v místech mimo 1. zónu. Prapříčinu zavdal rod Schwarcenbergů který to osázel monokulturou místo multikulturou, no a nyní se může vrátit zpátky, ale je vidět, že mocná ekonomická lobby je proti tomu, jako před 100 lety kdy to bylo panství pana hraběte.

0 0
možnosti
PGS

pgjed

8. 8. 2011 14:08
Re: Příčina není kůrovec ale člověk

To, co nasadili Schwarzenbergové se již 2x vytěžilo. Vše! co na šumavě roste, je až na drobnůstky kulturní les! Nelze z něj šmahem udělat divočinu! Nejprve je třeba tomu lesu pomoci do stavu, kdy má předpoklad stát se udržiterlnou bezzásahovou kulturou. Jak takový les vypadá, jak se obhospodařuje a kontroluje a kdy je možné jej ponechat plně přírodním procesům, to lze výborně vysledovat na Karpatech. Ale Šumava byla a je smrková plantáž a myslet si že se mávnutím proutku změní v prales a divočinu může opravdu jenom blbeček z města, který zná les jen z hřibů a z běžkování.

0 0
možnosti
JH

Sub7

8. 8. 2011 13:25
...

Poněkud Vám uniká, že odborníkem není jen ten, kdo má stejný názor jako Vy. Posaďte vedle sebe odborníky z přídovědecké fakulty a z lesnické fakulty - uvidíte jak se ohledně kácení na Šumavě do krve pohádají. Ovšem neznamená to, že by ti z lesnické fakulty byli blbí a nebyli odborníci. Převážná část šumavských lesů jsou lesy kulturní, už za Schwarzenberků osazené smrkovou monokulturou. Proto má názor lesníků určitě také svoji váhu. Nekádrujte tedy, kdo je k této debatě kvalifikovaný a kdo ne, to není Váš píseček.

0 0
možnosti
PP

fidel

8. 8. 2011 14:49
Re: ...

R^

0 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

8. 8. 2011 13:08
O Šumavě by měli rozhodovat odborníci

Jen malé upřesnění: Rozhodovat budou vždy manažeři a politici. Ti by však měli více naslouchat odborníkům a řídit se jejich radami. A toto by mělo platit skoro ve všech oborech, nejen v otázce Šumavy.

0 0
možnosti
PGS

pgjed

8. 8. 2011 14:12
Re: O Šumavě by měli rozhodovat odborníci

To záleží na legislativě. Po staletí se o Šumavu starali lesáci podle platné lesní legislativy a hospodářských plánů a? Šumava byla zelená a bylo co chránit. Pak se do toho začali plést papíroví odborníci a přechytřalí hlupáci z města a ? Svrab a neštovice.

0 0
možnosti
PP

ippokorny

8. 8. 2011 13:01
Stromy oloupat, natřít

Já ve svém  blogu http://pavelpokorny.blog.idnes.cz/c/203234/Maji-odpurci-kaceni-nejaky-les.html navrhnul, že stromy s kůrovcem oholíme od kůry, aby se nám kůrovec nemnožil, který by je jinak oholil také, stojí to je 2500 Kč za strom a již se to dělá. Bílé stromy jsem navrhnul natřít na zeleno (inspirován svou vojnou a některými stožáry mobilního operátora ve tvaru stromu), pak by bíle nesvítily. A odpůrci kácení mohou oloupání zaplatit a dát si tam cedulku se svým jménem. Vám se toto řešení nelíbí? P.P:

0 0
možnosti
ZK

SID09

8. 8. 2011 14:02
Re: Stromy oloupat, natřít

je to obdobný nesmysl, jakým dnes doplácíme na tkzv. zelenou energii.;-(!!

0 0
možnosti
PM

KOLDAK

8. 8. 2011 12:49
Souhlasím s vámi

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS