Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pochutnejte si na krytharaki - těstovinové rýži

Jak už jsem psal v úvodním blogu (Se zelím nebo šípkovou?) svého „pokusu“ o cosi jako vlastní internetovou kuchařku, je krytharaki (čti krytharati - měkce) těstovinová rýže. Vyrábí se z kvalitní semolinové pšenice a když se dobře připraví, je to přímo geniální jídlo. Krytharaki se v Řecku zásadně peče v troubě v pekáči s masem, zeleninou a ostatníma ingrediencemi. Hodí se s kuřecím, krůtím a jehněčím masem (maximálně ještě s hovězím, ale to není ono). Určitě ne tučná drůbež (husa, kachna) nebo vepřové. Já jsem pro Vás připravil recept na krytharaki s kuřecími stehýnky. Ty je možno samozřejmě zaměnit za jakékoliv kuřecí maso (naporcované na kusy).

Připravíme si:

  • 4 ks naplněné menší půlky málého šálku (na kávu) krytharaki - těstovinové rýže (1 půl šálek / porce)
  • 4 ks kuřecí stehýnka (já vařím jen pro sebe a tak mi ty 4 kousky budou stačit)
  • 4 ks čerstvá měkčí středně velká rajčata – v zimě možno nahradit rajčaty v konzervě – NE KEČUP!
  • 3 ks čerstvé zelené papriky
  • 2 ks cibule (1 ks červená, 1 ks žlutá)
  • 4 ks stroužků česneku
  • 3 ks mrkve
  • 1 dcl olivový olej - nutný, jiným olejem jídlo znehodnotíte!
  • 150 g másla - pravé (ne margarín, ten se na vaření vůbec nehodí)
  • 1 hrst zelené naťové petržele – hodně, ta je nejdůležitější, bez ní jídlo ztrácí svůj smysl
  • ostatní - sůl, pepř a běžné koření, které máte rádi (já používám směs Gyros od Avokada), vinný ocet, cukr, popř. citrónovou šťávu – ta je pro řeckou kuchyni cosi jako sůl

Tak to by vám pro základní jídlo mělo stačit.

Postup:

1)      Očistěte kuřecí maso, naklaďte je do pekáče, osolte a okořeňte, přidejte pár kuliček nového koření, taky zlehka okmínujte, polijte troškou citrónové šťávy, přidejte máslo – přiměřeně (cca 50-100 g), podlijte trochou vody a dejte péci do trouby - obr. 1 a 2.

 

 

2)      Maso se peče a vy máte čas očistit zeleninu (cibuli, česnek, mrkev, rajčata, papriky), nezapomeňte kontrolovat a v případě potřeby podlít maso horkou vodou. Vařící vodu mám vždy na malém plameni připravenu na sporáku v konvici, abych ji  měl po ruce. Tím začínám každé vaření. 

 

3)      Nakrájejte cibuli na větší kusy (neděláte pomazánku) – viz obr. 3, 5, 6 papriku (bez jader a stopek!) taky na větší kusy a mrkev – tu na ještě větší kusy.

 

4)   Do kastrolu si dejte olivový olej, zase přiměřeně – aby pokryl dno kastrolu, já nevím, dejme tomu 1 dcl – obr.4. Rozehřejte jej, ale opatrně! Olivový olej je náchylný na spálení, buďte u něj a hlídejte jej jako ostříž! Když se z něj začne kouřit, můžete jej vyhodit, (pozor na umělohmotný odpad ve dřezu, až budete spálený olej vylévat). 

5)      Když je olej tak akorát horký (ještě se z něj nekouří, a cibule na něm už prská), je ta pravá chvíle dát na něj cibuli (používám žlutou i červenou – obě mají dobrou, přitom  jinou chuť a já jsem navíc narozen ve vahách, takže jsem nerozhodný, čaj si taky dělám míchaný jeden pytlík černý a jeden ovocný).

 

6)      Cibuli chvíli opékáme (cca 1-3 min) na oleji (plamen už máme snížený hned po vhození cibule)

 

7)      Přidáme papriku, zase chvíli opékáme a nakonec přidáme kusy mrkve, zase promícháme a zlehka opékáme na malém plameni (spíš suroviny ohříváme) –obr. 7.

8)      Mezitím máme připravené rajčatové pyré. (To jsem vám neřekl? Tak sorry, když tak raděj kastrol s cibulí na chvíli sundejte). Já dělám pyré (to je hnusné slovo, že? Ale protlak zní ještě hůř!) tak, že rajčata rozpůlím a půlky na struhadle s velkými oky nastrouhám tak, až mi zbudou v ruce jen slupky, ty vyhoďím) – obr. 8.

9)      Do mísy s pyrém přidám nasekanou zelenou petržel, lžičku cukru, a trochu vinného octu – lehce jej tam párkrát stříkněte. Ten ocet je důležitý, (nemusí být vinný, ale musí být dobrý, kvalitní – třeba jablečný – v žádném případě ne ten hnusný socialistický ocet, jak stál 8 Kčs (MoC) a lil se do okurek a v hospodě na tlačenku, fuj, to raděj nic) – obr. 9, 10.

10)  Taky směs lehce osolíme a okořeníme nějakým vašim oblíbeným kořením (Já tam dávám ten Gyros od Avokada – obr.13) a taky trochu opepříme. A tuto směs rajčat s petrželí přilijeme do kastrolu s cibulí a paprikou. Necháme přivést lehce k varu, přidáme klidně další zeleninu (kousky květáku, brokolice, fazolky, hrášek, kukuřice apod. – já přidávám zeleninovou mraženou směs jakou zrovna mám, raději směs s většími kusy), promícháme, podlijeme horkou vodou, nebojte se, směs klidně dosahuje až do půle kastrolu, přivedeme zase k varu a vypneme – obr- 11, 12.

11)  Podíváme se do trouby, pokud jsme maso ještě nespálili (normální člověk si ho hlídá i během přípravy bodů 3 – 11!), vytáhneme jej na sporák. Opatrně, já používám raději chňapek. Maso by mělo být tak napůl upečeno (pokud je upečeno úplně, nevadí, do jídla jej můžeme přidat v tom případě až nakonec). Maso vyjmeme a dáme bokem – obr. 14. Do pekáče se šťávou z masa vlijeme směs se zeleninou a promícháme – obr. 15.

 

 

 

12)  Vedle si odměříme krytharaki – těstovinovou rýži. Nemyjte jí jako rýži! Je to těstovina. Na 1 porci odměřuji necelou půlku kávového šálku. Já mám 4 porce (4 stehna), dám tedy 4 x necelý půlšálek krytharaki – obr. 16. Vsypu je do pekáče se směsí a řádně promíchám –obr. 17. A ještě podliju vařící vodou. Těstoviny hodně chlastají, tak se nebojte, že to hodně plave, tak je to správné, tak to má být!

13)  Přidám nahoru do pekáče maso, v případě, že ještě není dopečeno obr. 18. Říkal jsem, že je tak napůl (v případě, že už je upečené, ho dávám do pekáče až nakonec). A pekáč strčíme zpět do trouby a pečem – pozor, na velmi mírném plameni. Teď mě napadlo, že asi nemáte plamen, tak v tom případě přidejte na své troubě odpor (řekl bych tak 170°C).  A teď, když máme konečně chvilku, si můžeme umýt nádobí, samozřejmě pokud nemáte myčku nebo manželku (bohužel nevlastním ani jedno). Šťastlivci se tedy mohou mrknout na chvilku bednu, případně si uvařit kafčo.

14)  Ale pozor, teď přichází nejdůležitější fáze. Jak už jsem řekl v předchozím bodě, těstoviny chlastaj jako Dáni a tak musí pořád plavat. Musíte proto každých 5 minut jídlo kontrolovat a promíchavat vařechou – jakmile se začne krytharaki lepit na dno a stěny, musíte podlít horkou vodou a vařechou „rýži“ odlepit a promíchat! To je důležité, pořád mít dost vody a malý plamen a každých 5 minut kontrolovat a vařechou promíchávat a odlepovat ode dna obr. 19, 20.

15)  Pokud vše děláte svědomitě, za takových 20-30 minut bude krytharaki hotovo, hustota bude tak akorát – jakoby velmi hustá polévka, ale ne ještě kaše! Když je to tak akorát, přidáte nakonec prolisovaný česnek – obr. 21 a (popřípadě měkké upečené maso, pokud jste ho měli odložené, neboť už bylo hotové dřív, jak jsem psal výše). Necháme ještě chvilinku péci (vařit) a troubu vypínáme. Správná konzistence hotového jídla je na obr. 22.

16)  Podáváme s chlebem, fetou (nebo aspoň dobrý balkán) a olivami, samozřejmě černými, nezralé zelené olivy nejím! - obr. 23.

17)  Pokud jídlo nesníte s rodinou ihned, a budete ho mít i na později, klidně ihned po vypnutí do ještě horkého jídla přidejte ještě trochu horké vody, těstoviny budou totiž chlastat i po vypnutí.

 

18)  Pokud budete konzumovat příští den, je jídlo výborné i zastudena. Ohřívat by se mělo pomalinku v mikrovlnce.

Autor: Georgis Fasulis | neděle 5.8.2007 6:15 | karma článku: 25,05 | přečteno: 5579x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 986x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 962x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.