Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lisabonská smlouva suverenitu de facto zvyšuje

Prezident Klaus se pustil do další bitvy ve svém svatém tažení proti Evropské unii. Tentokrát na půdě Ústavního soudu.  V této bitvě by rád zasadil smrtící ránu  Lisabonské smlouvě. Bez ohledu na skutečné motivy tohoto prezidentova konání, je jeho boj obdivuhodný a pro veřejnost, nejen naši, tentokrát veskrze pozitivní. Proč?

Poslední bitva vzplála?Autor: Denik/ Jiri Salik Sláma

  1. Ukazuje na dobrou úroveň demokratické diskuse v EU, kde nikdo není umlčován.
  2. Verdikt Ústavního soudu, ať už bude jakýkoliv, nám přiblíží odpovědi na tolik omílané otázky o státní   suverenitě a svrchovanosti, jež nám EU podle odpůrců LS tolik krade a bude krást tak dlouho, dokud se nerozpustíme jako kostka cukru v kávě byrokratického mocipána v Bruselu.

 

 

Jak to tedy je s tou státní svrchovaností a suverenitou?

Zkusme se nad těmito pojmy, jež tak úzkostlivě chrání nejen naše Ústava, zamyslet sami svým selským rozumem.

Prezident tvrdí, že přijetím LS (nebo jakéhokoliv jiného podobného dokumentu, nedělejme si iluze) o suverenitu přijdeme zcela zásadně a založil na tom celou svou dnešní řeč u Ústavního soudu. A tu je kámen úrazu jeho uvažování. Klaus totiž uvažuje pouze v intencích SUVERENITA buď to JE, nebo NENÍ vůbec. Bere ji jako normu, která je splněna nebo není splněna. (Pozn. autora – toto není z mé hlavy, ale z hlavy bývalého ústavního soudce Vojtěcha Cepla).

Tedy nula nebo jednička - nic mezitím! Ale to je, od prezidenta veliký foul v jeho argumentaci. Státní suverenita není žádný dvoustavový aribut, ale je to, zvláště pak hlavně pro malé země, jen jakýsi abstraktní pojem ve smyslu společenského principu, který může být naplňován v určité míře v celé své škále od 0 do 100%. Princip, ke kterému se můžeme jako stát blížit či se od něj vzdalovat. Ostatně stejné je to i s ostatními podobnými společenskými atributy, jako jsou např. pojmy demokracie či svobody.

Pro správné pochopení si rozdělme státní suverenitu na tu de iure a na tu de facto. Za první republiky jsme jistě měli v podstatě stoprocentní státní suverenitu. Že to byla suverenita jen na papíře, tedy de iure, nám okolní silné mocnosti ukázali de facto na podzim 1938 v Mnichově.

Dnem 1. 5. 2004, tedy dnem našeho vstupu do EU jsme opravdu de iure ztratili část své suverenity. Tady se nabízí otázka proč prezident už tehdy nebil na poplach ohledně ztráty státní suverenity. Podotýkám, že tento vstup byl dobrovolný a byl podložený referendem. Přístupovou smlouvu za ČR podepisoval v Aténách spolu s tehdejším premiérem Vladimírem Špidlou právě prezident Václav Klaus.

Jako protihodnota nám bylo umožněno podílet se společně s ostatními zeměmi na řízení a chodu celé Evropy, na jejím dalším směrování, na jejím fungování. Tím se nám naše státní suverenita, myslím nyní tu de facto, značně zvýšila. Mám na mysli suverenitu faktickou, povýšili jsme ji totiž do světového měřítka, byť ve společnosti ostatních členů. O tom se např. Albánii, se svou, na papíře jistě stoprocentní, suverenitou, může jen zdát.

A že Lisabonská smlouva EU opravdu mění směrem k akceschopné integrované Evropě? Ano, to je pravda, ale to jsme věděli již při vstupu do ní a k tomuto trendu jsme se při tomto vstupu dokonce zavázali. Tento trend je nyní také přáním minimálně 25 zemí EU. Pokud budete argumentovat, že je to přáním jen jejich politických nezodpovědných elit, pak doufám, že nespokojení občané v těchto zemích  tyto elity při nejbližších volbách smetou do zapomnění a přitom hlasitě a rozhodně svůj požadavek ohledně dalšího směrování EU také vysloví.

A tak, ať už dopadne rozhodnutí našeho Ústavního soudu o LS jakkoliv, bez ohledu na to, zda nakonec bude LS v Evropě přijata či nikoliv, jedno je jisté: Proces sjednocovaní Evropy se nezastaví. A my se tohoto procesu buď budeme chtít zúčastnit, anebo v opačném případě z EU dobrovolně a se ctí plně suverénního státu vystupme.

Informační dodadek:

Doplněno dne 26. 11. 2008, 11:47

V čase: 26. 11. 2008, 10:00:58 přednesl předseda Ústavního soudu JUDr Pavel Rychetský následující rozhodnutí Ústavního soudu České republiky:

„Lisabonská smlouva pozměňující smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o založení Evropského společenství v článcích 2 odst.1 dříve 2a odst.1, v čl. 4 odst.2 dříve odst. 2 písm. c, v čl. 352 odst. 1 dříve 308 odst. 1, v čl. 83 dříve čl. 69b odst. 1 a 216 dříve 1881 obsažených ve Smlouvě o fungování Evropské unie a v článcích 2 dříve 1a, 7 a 48 odst. 6 a 7 obsažených ve smlouvě o Evropské unii a Listina základních práv Evropské unie nejsou v rozporu s ústavním pořádkem.“

__________________________________________________________________________________

Dodatek 2:

Doplněno dne 26. 11. 2008, 12:37

Protože jsem byl mimo jiné za své tvrzení, že LS může znamenat posílení naši svrchovanosti, v diskusi pod článkem označen takto, cituji anonymního pisatele: " - to může tvrdit jen nebývalý blb, který smlouvu ani neviděl", dovoluji si zde odcitovat soudce Ústavního soudu JUDr Vojena Güttlera z dnešního odůvodnění nálezu ÚS:

„Z uvedených úvah lze tedy dovodit, že přenesení určitých kompetencí státu, které vyvěrá ze svobodné vůle suveréna a bude nadále vykonáváno za jeho účasti předem dohodnutým kontrolovaným způsobem, není pojmovým oslabením svrchovanosti, ale může naopak ve svých důsledcích znamenat její posílení ve společném postupu integrovaného celku.“

Upozorňuji, že článek jsem napsal včera pozdě večer a zveřejnil jej více než půl druhé hodiny před vynesením rozhodnutí o nálezu ÚS ve věci LS.

 

Autor: Georgis Fasulis | středa 26.11.2008 8:28 | karma článku: 21,37 | přečteno: 3353x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 986x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 962x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.