Vážený Švýcarský soude, co nejdůrazněji protestuji!

Vážený Švýcarský soude, musím z tohoto místa velmi ostře a velmi důrazně protestovat proti Vašemu dnešnímu verdiktu v tak zvané cauze Mostecká uhelná, kterým jste prolomili veškerá možná tabu a naprosto trestuhodně jste se tak vmísili do záležitostí zcela nezávislé a svrchované země. Nemohu uvěřit, že něco takového můžete, byť jen malinkatou chviličku, myslet vážně!

Švýcarský soud - Belinzonazdroj: iDnes

Dokážu ještě pochopit, že jste snad byli vedeni dobrými a bezelstnými úmysly odhalovat korupci, šlendriám a takzvané praní špinavých peněz.

Chápu i to, že je dnes v našem světě zmítaném globální ekonomickou krizí, ve světě plném nejistot, kdy ani ten poslední ubohý bankéř neví, co bude zítra, po takovýchto rozsudcích obrovská poptávka. Je mi také jasné, že tento Váš rozsudek nadšeně přijmou ty nejširší společneské vrstvy v celé Evropě, obyčejnými dělníky počínaje a těmi nejvyššími elitami evropských struktur v takzvané Evropské unii konče.

Nemohu si ale pomoci, ale tento hysterický hon na čarodějnice mi připomíná dobu u nás naštěstí už dávno minulou. Dobu, kdy jsme u nás za komunistického režimu v padesátých letech podepisovali petice proti zrádcům socialismu všeho druhu, jejichž jediným prohřešekem byl i ten docela malinkatý majeteček. Dobu, kterou jsem já sám cele zasvětil právě bojem proti komunistickému zlu, které nám přinesla.

Když jsme svůj boj v listopadu 1989 roku konečně vítězně na politické scéně vybojovali, stanul před námi mnohem těžší úkol - vybojovat ještě těžší boj či spíš naléhavý úkol. Nejen zřízením politickým, ale i hospodářským, ryze tržním systémem se zařadit mezi normální evropské země Vašeho, tedy švýcarského typu. Museli jsme během velmi krátké doby několika let privatizovat ohromné, kdysi znárodněné majetky ve výši řádově stovek miliard. S takovým ohromným úkolem se dosud ještě žádná země ani v Evropě ani jinde ve světě nesetkala. Nebyl tu ani byť jen jediný precedens.

Naštěstí jsme měli chytré ekonomy, z nichž někteří jsme dostali geniální nápad a připravili kolosální projekt takzvané Velké privatizace. Ta měla právě spravedlivě přerozdělit tento ohromný majetek mezi lid. Ano přerozdělit, nikoliv prodat. Nebyl tu totiž nikdo, kdo by měl majetky řádově miliard, za které by mohl tento majetek koupit.

A tak nastoupila naše, ryze česká cesta. Cesta Velké privatizace, která tento nelehký úkol nakonec bravurně zvládla. Majetek mohl získat kdokoliv, všichni měli stejné šance na startovní čáře. Je logické, že nakonec právě ti nejlepší a nejšikovnější získali největší majetky. A je to tak správné, jenom ti uměli s tak ohromnými majetky řádně hospodařit. Vaši odsouzení patří právě mezi tyto šikovné chlapíky, kteří dokázali svými šikovnými a musím zde zdůraznit i legálními prostředky získat mimo jiné i Mosteckou uhelnou. Ano, opakuji prostředky legálními.

To, co u vás považujete za kriminální činy, za zlodějské odvádění peněz do jiných společností, u nás bylo a stále je zcela legálním postupem. Vy totiž vůbec nechápete, a protože jste nezažili 40 let komunismu jako my, ani pochopit nemůžete, že jiný způsob, jak většinově ovládnout podnik a tím mu dát ten správný řád s tím správným hospodářem v čele, u nás použít prostě nešlo. Říkavali jsme tomu také privatizace incestem – tzn. že podnik koupíte právě za majetek toho podniku, který kupujete - no uznejte, není to úžasný způsob jak koupit něco, na co nemáte peníze? A zdůrazňuji, že to tak dělali všichni! Jinak to totiž, vážený Švýcarský soude ani nešlo. Neměli jsme u nás žádnou třídu miliardářů, ba ani milionářů. A tak přesně totéž i učinili Vámi odsouzení. Za majetek Mostecké uhelné získali majetek Mostecké uhelné, co je na tom špatného? Já vím, to Vy samozřejmě nemůžete pochopit. Ale právě proto ani nemůžete nahlížet na causu spravedlivě! Na causu, kterou jste tak vehementně začali soudit a tak zbrkle i odsoudili.

Proto tvrdím, že tady dochází k obrovskému, ale obrovskému nedorozumnění. Ty, co Vy považujete za zloděje a lháře, my u nás oslavujeme jako ty nejlepší podnikatele. Jejich příběhy, to vše je jeden veliký americký sen – z chudých obyčejných lidiček se díky jejich obrovské píli následovanou zaslouženým podnikatelským úspěchem stali zaslouženě nejbohatší a nejváženější lidé v naší společnosti. Takové my oslavujeme a stavíme jim sochy, a k přesně takovým patří právě i ti, které Vy nám chcete zavřít jako nějaké darebáky. Pochopte, že právě zde více než jinde platí světově známé přísloví Jiný kraj – jiný mrav.

Proto jsem nucen co nejostřeji protestovat proti Vašemu verdiktu vůči našim úspěšným podnikatelům! 

Jen díky jim a jim podobným se Česká republika po právu zařadila mezi normální evropské země západního střihu. Uvědomujete si vůbec, že jediné co jste vlastně odsoudili, je úspěch?

Ano, jistě i u nás se objevily závistivé skupiny, které se snažily činnost těchto úspěšných a chvályhodných lidí kriminalizovat. Naše soudy je však očistily, naše demokratická a nezávislá justice správně shledala jejich jednání právně za bezchybná a čistá. Už to pro Vás mělo být vodítkem.

Už to pro Vás měl být varovně zdvižený ukazovák, který Vám měl sdělit: „Pozor, to, co u nás považujeme za nehoráznou loupež a podvod, v České republice je systémový a chvályhodný podnikatelský záměr vedoucí k podnikatelskému úspěchu. A úspěch přece my, Švýcaři určitě trestat nebudeme.“

Věřím, že svůj omyl rychle pochopíte a ještě rychleji napravíte! A naše hrdiny, ty nám ve zdraví vrátíte a po právu řádně morálně i finančně odškodníte.

Na závěr dovolte malou otázečku: Vy si opravdu myslíte, že něco jako jsou špinavé peníze opravdu existuje?

 

Váš Václav Kl., pardon .. Georgis Fasulis

Vážený Švýcarský soude, právě jsem se dozvěděl, že jste naše hrdiny přece jen propustil. Jsem velmi potěšen, že jste můj dopis vzal v úvahu a svůj tolik nešťastný omyl jste tak s obdivuhodnou rychlostí začali řešit. Za to jsou Vám neskonale vděčni nejen já či obžalovaní, ale všechen náš lid. Děkuji Vám.

Váš VK, pardon, pořád to pletu, GF

Autor: Georgis Fasulis | pátek 11.10.2013 7:33 | karma článku: 41,87 | přečteno: 10491x
  • Další články autora
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.