Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teroristům se neustupuje, ani těm v bílých pláštích

„V americkém státě Maryland zastřelila policie bankovního lupiče, který držel rukojmí,“ tuto krátkou aktuální zprávu jsem zahlédnul na servru iHned.cz. Dobře mu tak, řekne si každý trošku normální člověk a lupiče asi moc litovat nebude. Byl přece terorista, který vědomě přímo ohrožoval životy nevinných lidí. S tímto krajním řešením musel tedy počítat, a to bez ohledu na pohnutky, které ho k činu vedly.

MUDr Engel(e) v akci: Žádáme 200 miliónů dolarů ve zlatě! Jinak všichni zemřou!Foto: Jiří Benák, iDnes.cz

Jednotka rychlého nasazení při pokusu o zatčení a následné přestřelce zastřelila Martina Engela, předsedu Lékářského odborového klubu, když ten tuto neděli (30.1.) odcházel ze studia ČT od Václava Moravce.

Absurdní? Samozřejmě že ano. Nicméně, tuto nadsázku jsem použil proto, abych ukázal, že já osobně mezi zastřeleným bankovním lupičem a předsedou lékařských odborových svazů zas tak veliký rozdíl nevidím. Rozhodně se v obou případech jedná o vysoce nebezpečné společenské jednání.

Bankovní lupič, ani odborářský boss, šéf Lékařského odborového klubu MUDr. Martin Engele neváhali svým jednáním úmyslně přímo ohrozit životy lidí. Odborářský boss ohrozil dokonce  i životy těch nejmenších a nejnevinnějších, na svět se teprve chystajících. Jméno Engel jsem šéfovi LOK nezkomolil záměrně. Nemusíte mi věřit, ale opravdu to byl jen pouhý překlep, kterého jsem se dopustil zcela neúmyslně.

Zcela úmyslně jej však neopravím. Myslím si totiž, že alespoň nadsazená asociace s nechvalně známým nacistickým lékařem Mengelem, která mi v textu takto mimoděk vznikla, je na místě.

To, co nám předvádějí lékaři, odcházející, děkující, nemá totiž obdoby, a to ani ve světě.

 

LOK obešel zákon

Lékařské odbory přímo obešly náš zákonný řád o právu na stávku, který stávkování některých oborů logicky omezuje nebo přímo zakazuje. Stát to dělá právě kvůli tomu, aby tímto jednáním nebylo ohroženo zdraví či životy ostatních občanů. Stávkovat, jak se jim zachce, tak nemohou např. hasiči nebo pracovníci jaderných elektráren. Podobně regulováno je i stávkování lékařů a to všude na světě. Lékaři jsou proto povinni stávkovat tak, aby to přímo neohrozilo životy a zdraví pacientů. Jinými slovy, musí být zabezpečeny pohotovostní služby, musí být zabezpečeny chody oddělení akutní péče, jako je třeba ÁRO apod.

Toho si naše lékařské odbory byly moc dobře vědomy, a protože si myslely (asi právem), že by to veřejnost a potažmo vládu zase až tolik nebolelo, rozhodly se pro něco jiného, mnohem hrůznějšího.

 

Akce lékařů si nezadá s akcí běžných teroristů

Odbory se rozhodly pro teroristickou akci (jiný, jemnější výraz jsem při vší své vůli pro jejich jednání opravdu nenašel), kdy organizovaně připravily kolaps zdravotnictví. Jinými slovy vědomě ohrozily mnoho životů nevinných lidí. Takové jednání je ve slušné demokratické společnosti naprosto nepřípustné, a to bez ohledu, zda jeho aktéři mají sebebohulibější úmysly.

Příměr s teroristy není nijak přehnaný a přímo se nabízí. Můžeme zde pozorovat společné znaky: vydírání, přímé ohrožení živiota a zdraví nevinných občanů. Tisíckrát mohou mít lékaři pravdu o svých malých platech (kdo ji nemá?), tisíckrát mohou mít pravdu, že se s nimi až dosud o jejich problémech nikdo seriózně nebavil, přes to všechno nemohou tímto účelem světit své hanebné prostředky.

Konec konců, i teroristé tu a tam mají bohulibé úmysly; vzpomeňme např. na nešťastné Kurdy, kterým se právo na vlastní stát a sebeurčení za desítky let nepovedlo realizovat ani pomocí teroristických akcí, při kterých umírali nevinní.

A o tom, že to tito „lékaři“ chtěli vydržet až do úplného konce, tj. dojít až ke kolapsu našeho zdravotnictví, tak o tom nepochybujte! Dostatečně o tom svědčí i jejich cynické heslo: Náš exodus- Váš exitus.

 

Teroristům by se ustupovat nemělo

Momentálně to vypadá, že ministr Heger nakonec odborům ustoupí, což je obrovská chyba! Teroristům by se ustupovat nemělo, a když, tak jen dočasně, za účelem minimalizace ohrožení nevinné veřejnosti.

Namítnete, že i kdyby ministr Heger lékařům neustoupil, vláda, kraje i nemocnice by si nakonec poradily, takže slova o terorismu se přece jen zdají býti přehnaná.

Nejsou přehnaná, alespoň ne podle mne. Představte si, že by uposlechlo ne pár tisícovek lékařů, ale třeba všichni! Nebo 90 procent.  Engel a spol. z LOK přece dopředu nemohli tušit, kolik lékařů poruší svou Hippokratovu přísahu o pomoci lidem a přidá se na jejich stranu. Počínání této bezprecedentní vyděračské akce, při kterých „lékaři“ neváhali vzít za rukojmí dokonce i stvoření ještě nenarozená, tedy opravdu mohlo skončit katastrofou!

Heger nakonec tlaku těchto "taky" lékařů ustoupil. Možná je příliš měkký, možná mu ani nic jiného nezbývalo (opravdu nebyl v jednoduché situaci). Nakonec nějaké peníze pro tyto "lékaře" našel. Těm to ale, jak už to bývá u vydírajicích zvykem, nestačí. Požadují také „beztrestnost“ po ukončení své akce ve formě zaručení přijetí všech zpět na svá opuštěná místa.

Jenže to není vůbec tak jednoduché. Oni přece tvrdí, že nejsou žádní teroristi a že nepřekročili zákonné mantinely; udělali přece jen to, na co má každý jedinec svatosvaté právo – dali výpověď v souladu se zákoníkem práce.

Podle mého selského rozumu (nejsem právník) to zase tak košér nebylo. Ne tou výpovědí samotnou, ale tou organizovaností a hromadností. Cílem výpovědi každého z lékařů nebylo přece rozvázání pracovního poměru jako takové, nýbrž organizovanou hromadnou výpovědí nechat zkolabovat zdravotnictví (tedy přímo ohrozit zdraví a životy mnoha lidí), a to by trestné býti snad mělo, nebo se mýlím?

Když se naštvou pracovníci v energetice (všichni), a také podle zákona (všichni) podají výpovědi, co se bude dít?

Já opravdu nevím, zda na takové jednání u nás existuje příslušný paragraf v trestním zákoníku. Pokud ne, a „lékaři“ s tím počítají, pak musí také počítat s tím, že ne všem bude umožněno vrátit se na své místo. Spousta nemocnic už přijalo na jejich místa náhrady. Jak ti k tomu přijdou?

Jinak by tomu bylo samozřejmě v sitiuaci, kdyby lékaři normálně stávkovali. Slovem normálně mám na mysli v souladu se zákonem.  Pak by je o jejich místa, rovněž v souladu se zákonem, samozřejmě  připravit nikdo nesměl. Ani jediného z nich!

Jenže oni přece nestávkovali. Oni dali výpověď podle zákoníku práce. A dle stejného zákoníku práce nikdo, ani vláda, nemůže donutit zaměstnavatele (nemocnice), aby vzali zpět všechny výpovědi. A já doufám, že to nemocnice, za tu podpásovku, kterou jim odcházející lékaři udělili, také neudělají.

Domnívám se totiž, že teroristům by se ustupovat nemělo, a to ani těm v bílých pláštích.

 

Dodatek: (aktualizováno 31.1.2011; 21:10)

 

Na dané téma aktuálně doporučuji článek o petici proti vládním ústupkům vůči vydírajícím "lékařům" na stránkách Reflexu:  Protest proti kapitulantství: Vůči nepřijatelnému nátlaku lékařských odborů

Aktivní odkaz naleznete na mém blogu vpravo v rubrice Zajimavé články.

Za upozornění na článek děkuji kolegovi Karlu Drábkovi.

Autor: Georgis Fasulis | pondělí 31.1.2011 7:32 | karma článku: 40,94 | přečteno: 4237x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 986x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 962x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.