Makaronáda aneb špagety s mletým hovězím masem
Špagety podávejte se sýrem feta (nebo alespoň balkánem) a černými olivami.Foto: Georgis Fasulis
Nejprve dovolte pár, pro většinu jistě zbytečných, slov ke špagetám. Pokud si chcete na nich opravdu pochutnat, kupte si kvalitní těstovinu ze semolinové pšenice, nejlépe italské značky. Pokud vám vyhovuje vaření po babicovsku, překlikněte si, prosím, na jeho stránky. Jako tuk pak požijte zásadně olivový olej extra virgin.
A nyní již rychle k receptu.
Špagety s mletým hovězím
Budete potřebovat:
- 1/2 kg kvalitního mletého hovězího masa
- 2 menší cibule
- 1 mrkev, kousek celeru
- petrželovou nať - nezbytná
- ze 4 až 6 stroužků česneku
- 1 konzervu celých nebo sekaných rajčat
- 2 dc červeného vína - ještě nezbytnější
- olivový olej - panenský, neboli parthenon neboli extra virgin - naprosto nezbytný
- 2-3 dcl vývaru na podlití (nevaříte li zrovna polévku, použijte s klidem Babicy horkou vodu)
- na posypání kvalitní sýr - já používám kvalitní řecký ovčí sýr tzv. kefalotyri nebo o fous měkčí kefalogravieru (u nás jej seženete stěží, ale s úspěchem můžete použít parmazán, grana padáno, ovčí pecorino apod.). Chystáte -li se dát cihlu, překlikněte si opět raději na Babicovy "dobroty" a na můj recept raději zapomeňte. Můj kamarád a kolega z práce Radek má na to vtipnou glosu: "Místo špaget jsem dal kolínka, místo rajčat kečup a na místo parmazánu cihlu třicítku.... no teda, fakt nechápu jak to mohou ti Italové žrát!"
- 1 lilek (není nezbytný, ale je to taková třešnička na dortu)
- a samozřejmě kvalitní špagety (ale s úspěchem můžete použít právě makaróny)
Na fotografii vidíte skoro všechny ingredience. Chybí tam špagety, na které zřejmě nezapomenete a také jsem zapomněl přiložit nastrouhaný sýr. Opakuji - sýr, nikoliv cihlu! :-)
Na dno hrnce nalijeme olivový olej (přiměřeně - na 1/2 kg masa cca 1/2 až 1 dcl) a lehce ho rozpálíme - pozor, nesmíme přepálit, jakmile vidíte, že se začíná pálit, okamžitě stahujte ze zdroje, když olej zlověstně kouří, je již pozdě a olej (ekologicky) znehodnoťte a začněte znovu.
Cibuli si nasekáme, může být nahrubo a vložíme na horký olej.
Mezitím, co se nám smaží cibulka, si můžeme připravit rajčata. Já použil plechovku, můžete použít čerstvá či mražená, ale nezapomeňte je stáhnout ze slupky.
Rajčata nasekáme na drobné kousky. Máte -li přímo konzervu s nasekanými rajčaty, tento krok pochopitelně vypustíte :-).
Rajčata vlijeme i se štávou do misky, přidáme zelenou nasekanou petžel, lehce osolíme, opepříme a přidáme taky hrst cukru - viz foto.
Směs v míse lehce promícháme.
Připravíme si mrkev, podélně rozpůlíme a nakrájíme na stejně silné hranolky.
Asi takto.
Hranolky z mrkve příčně rozkrojíme napůl.
Přibližně totéž provedeme i celeru.
Při tom všem dáváme pozor na cibulku, aby se nám nespálila! Když cibulka začíná lehce zlátnout,...
.... přidáme k ní nakrájenou mrkev a celer a lehce orestujeme, asi tak 3-5 minut.
Nyní přišel čas na maso. Mleté maso nijak neupravujeme ani nekořeníme a tak jak je, je vložíme do hrnce, přičemž je restujeme. A to tak, že vařechou maso stále rozmělňujeme na drobné kousíčky a převracíme. V hrnci by neměly zůstat větší "bramboroidy", ale jen drobné kousky.
Když je mleté maso dostatečně rozmělněno a orestováno ze všech stran (není vidět červená barva masa), přidáme do hrnce směs rajčat a petrželky.
Směs promícháme a přidáme červené víno.
Podlijeme vývarem (nebo vřelou vodou).
Promícháme, přiklopíme poklicí a necháme cca půl hodinky dusit.
Zatímco se nám masová směs dusí, nakrájíme si lilek na hrubší kolečka.
Kolečka dáme do misky a řádně prosolíme několika hrstmi soli, nebojte se, sůl nakonec smyjeme. Necháme v misce kolečka lilku cca 15 minut takzvaně vypotit. Sůl vytáhne z lilku vodu a zároveň hořkost.
Po asi 15 minutách, když sůl vytáhne z lilků vodu, lilky v ruce vyždímáme.
Vyždímanou vodu slijeme a lilky opláchneme od zbývající soli pod studenou vodou.
Poté je dobře vysušíme papírovými utěrkami.
Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a kolečka lilku na něm osmažíme po obou stranách.
Osmažené lilky dáme na volný talíř a odložíme.
Hnidopichové a Zdeněk Pohlreich nyní zavřou obě oči a půjdou si připravit jíšku či zásmažku. My ostatní si vezmeme instantní jíšku a lehce masovou podušenou směs zahustíme - opravdu jen zlehka (cca 1 lžíce jíškových granulí). Já to mám v oku, tak sypu přímo. Promícháme a pár minutek ještě podusíme. Do šťávy můžeme přidat muškátový květ nebo oříšek, chuťově se tam výborně hodí, ale jen trochu, je dosti aromatický, ať to nepřeženete.
Mezi tím, co se nám dodělává masová směs se šťávou, rozetřeme půlku česneku na usmažené lilky.
Druhou půlku česneku pak nakonec vylisujeme do hrnce s masem. Hrnec hned potom odstavíme z ohně (či zdroje tepla) směs řádně promícháme a přiklopíme pokličkou.
Hotová směs vypadá nějak takto.
Mezitím jsme si dali vařit vodu na špagety. Nebojte se soli, pasta, jak mne naučil Zdeněk Pohlreich, se nepřesolí. Těstoviny si vezmou jen tolik soli, kolik potřebují. Jakmile se voda vaří, ponoříme opatrně špagety do vody a uvaříme aldente, neboli česky - tak akorát.
Když jsou špagety uvařeny, scedíme je.
Můžeme je lehce polít olivovým olejem, aby se nám leskly a nelepily se. Na závěr si pak nastrouháme nějaký dobrý tvrdý sýr typu parmazán.
A můžeme servírovat. Špagety dáme na talíř, prolijeme je masem a šťávou. nahoru přidáme hrst strouhaného sýru a vedle na talíř přiložíme pár koleček osmaženého lilku.
Jídlo není příliš náročné ani na čas a ani jeho příprava není pracná. A v neposlední řadě není ani náročné na finance - 1/2 kg masa stačí bohatě na 5-7 porcí.
Osobně mám toto jídlo moc rád a nejraději jej jím s chlebem, sýrem feta a černými olivami.
Těm z Vás, co se do něj pustí, přeji, aby se Vám dílo povedlo a chutnalo.
Georgis Fasulis
Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!
Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....
Georgis Fasulis
Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton
Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.
Georgis Fasulis
Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!
„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!
Georgis Fasulis
Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton
V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.
Georgis Fasulis
Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil
Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.
Georgis Fasulis
Běžel jsem Pražský maraton, jen 14 dní po Krakovu! Nedělejte to
Zabiju učitele Janderu, zabiju Jožku, zabiju Jirku Karáska! Učitele Janderu jsem si vypůjčil z Cimrmanova záskoku, abych všechny ubezpečil, že se jedná pouze o žertovnou nadsázku. Nicméně proč zbylí dva byli v neděli odpoledne v průběhu absolvování mého 3. pražského maratonu na zabití? Protože mě a mého kamaráda Davida cca půl roku tomu na zad přemluvili na dva maratony za sebou během pouhých 14 dnů! Krakov 19.4. a Prahu 14 dní na to.
Georgis Fasulis
Letošní LH24 byla ve znamení ledu a sněhu
24. až 25. ledna 2015 se konal již 4. ročník tohoto populárního zimního extrémního závodu ve zkratce zvaného LH24 neboli 24 hodin na Lysé hoře, který pořádá Libor Uher a já se ho účastnil již po třetí v řadě za sebou. Pro neznalé připomínám, že v tomto závodě jde o to, kolikrát stihnete vystoupat na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd a zase z něj seběhnout za 24 hodin. Jeden okruh má okolo 11,5 km s převýšením cca 800m. Soutěží se v kategorii jednotlivců a kategorii dvojic, kde se parťáci na trati střídají.
Georgis Fasulis
Běžel jsem Mekku všech maratonů z Maratónu do Athén
Někdy na jaře letošního roku jsem se u piva chlubil svému dlouholetému kamarádovi Mirkovi svými maratonskými úspěchy. „A v Athénách už jsi běžel?“ skočil mi do mého monologu.
Georgis Fasulis
Běžel jsem Košický Maraton, nejstarší maraton v Evropě
Jubilejní 90. ročník Košického Maratonu mieru se konal před rokem a já na něj byl přihlášený. Kdo čte mé běžecké blogy, tak ale jistě ví, že jsem si před rokem na Uhrově „Bé sedmičce“ narazil žebra a to mě z přípravy na Košice vyřadilo. Využil jsem nabídky pořadatelů převést startovné na další rok a tak se rok sešel s rokem a já jsem tak letos poprvé v životě navštívil Košice.
Georgis Fasulis
Jesenický maraton 2014 – zážitek, který stál za to
„Jirko, doufám, že se přihlásíš na Jeseníky“ řekl mi po mém doběhu na Valašském Hrbu lakonicky Radek Černín ze skupiny 3THX, která má za sebou více než úspěšné zorganizování obou ročníků právě Valašského hrbu. A nyní se hoši z 3THX právě chystali na svou premiéru Jesenického maratonu, který letos převzali po předchozím pořadateli.
Georgis Fasulis
Hostýnská osma 2014 – Můj nejdražší trail
Pokud vám někdo řekne, že běhání je nejlevnější sport, protože k němu potřebujete jen kecky, nevěřte mu, není to tak docela pravda!
Georgis Fasulis
Běžet Lavaredo s Tonym Krupickou? Zážitek k nezaplacení!
„Ty brďo, víš kdo s námi poběží na Lavaredu?“ ptá se mě v práci Honza s neskrývaným nadšením v hlase. „No to netuším, povídej.“ „Tony Krupicka!“ „Si děláš kozy, fááákt?! A kdo to vlastně je?“ ptám se přiblble. „Ty nevíš? Tony Krupicka je přece jeden z nejlepších ultratrailových běžců na světě. „Samozřejmě, že vím, jen jsem tě zkoušel,“ zalžu bohorovně s úsměvem na rtu a dodám zasněně: „To bude bomba, tak my poběžíme závod s Tonym Krupickou.“
Georgis Fasulis
Jak jsem málem vyhrál Hlučínský půlmaraton
S tím, abych se zúčastnil prvního ročníku Hlučínského půlmaratonu přišel můj kolega z práce Pavel. Abych řekl pravdu, moc se mi na něj od začátku nechtělo. Jednak to bylo teprve týden po 53 km těžkém Valašském hrbu – mohli jste číst zde, jednak z pátku na sobotu jsme měli každoroční firemní akci z práce, kde se sice sportuje, ale pak se přece jen večer a v noci konzumuje nějáký ten alkohol. A od věci také nebylo na sobotu předpovídané horko, ve kterém se Vám zrovna moc běžet nechce. Nakonec po naléhání kolegy jsem váhavě souhlasil, že teda jo, ale že se uvidí jak na tom po pátku budu.
Georgis Fasulis
Valašský hrb 2014 aneb jak selhala má tajná zbraň
Již druhý ročník Valašského hrbu – horského běžeckého závodu v jeho nejdelší variantě v délce 53 km se konal v sobotu 31.5. 2014 na jihu Beskyd. Trasa byla stejná jako loni, běželo se vesměs po nádherném hřebenu od hotelu Vsácký Cáb přes Ptáčnici, Lušovku, Tanečnici, Soláň, Kotlovou, Vysokou na Třeštík a po stejné cestě zpět. Celkem cca 53 km s převýšením asi 1700 m. Celý závod loni vymysleli a letos již jeho 2. ročník výtečně zorganizovali Radim Černín se svými kamarády z 3THX společně s kluky a děvčaty z X-Trail Orlová.
Georgis Fasulis
Přežil jsem letošní arktickou LH24
„Na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti chladem, na pokraji smrti vysílením, ale stálo to za to!“ Když jsem nedávno na ČT slyšel tuto větu náčelníka Karla Němce ze známé Cimrmanovy hry Dobytí severního pólu, ani ve snu by mě nenapadlo, že tato slova si budu sám opakovat o pár dní později po absolvování letošní „LH dvacetčtyřky“.
Georgis Fasulis
Silesia kros maraton Opava, aneb můj velký výbuch
Naučit se prohrávat prý je umění, řekl kdysi kdosi moudrý. No, nevím, pokud měl pravdu, pak po sobotním závodě v Opavě toto umění zvládám naprosto dokonale. Věděl jsem, že ten okamžik jednou přijde, zároveň jsem si však tajně přál, aby přišel co nejpozději.
Georgis Fasulis
Vážený Švýcarský soude, co nejdůrazněji protestuji!
Vážený Švýcarský soude, musím z tohoto místa velmi ostře a velmi důrazně protestovat proti Vašemu dnešnímu verdiktu v tak zvané cauze Mostecká uhelná, kterým jste prolomili veškerá možná tabu a naprosto trestuhodně jste se tak vmísili do záležitostí zcela nezávislé a svrchované země. Nemohu uvěřit, že něco takového můžete, byť jen malinkatou chviličku, myslet vážně!
Georgis Fasulis
Dal jsem Beskydskou 7, s naraženými žebry
Chcete poznat 7 nejvyšších vrcholů Beskyd během 24 hodin? Pak se přihlaste na extrémní horský maraton dvojic Beskydskou sedmičku, zkráceně B7. Po absolvování „Beskydského masakru“, jak se někdy tomuto závodu taky říká, poznáte nejkrásnější vrcholy Beskyd opravdu dokonale a to takříkajíc na vlastní kůži. A já je poznal i na vlastní žebra, ale o tom až dále.
Georgis Fasulis
Slezský Maraton – moje srdeční záležitost
V sobotu 17. 8. 2013 se konal v nádherném prostředí Těšínských Beskyd v okolních kopcích údolí Lomná 2. ročník Salomon Slezského maratónu. Závod má délku 42 km při úctyhodném převýšení necelých 1800 m. Pořádá ho už druhým rokem běžecký nadšenec Jan Weber.
Georgis Fasulis
Lavaredo UltraTrail/Cortina Trail 2013, aneb do cíle jedině s pivem
I look forward as pig (těším se jako prase), napsal mi cca týden před závodem bývalý kolega a kamarád z běhání Filip. I am looking forward too (já taky), odpověděl jsem mu. Můj první mezinárodní trailový běžecký závod byl totiž tady!
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 | další |
- Počet článků 134
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 6224x
Seznam rubrik
- Běžecké blogy
- Příběhy více než smrtelně vážn
- Moje kuchařka
- Články publikované v MF Dnes
- Jednou větou
- Nezařazené
- Václav Klaus