A ještě jednu dobrou zprávu mám. Konečně jsem investoval do koupě foťáku a tak doufám, že se to pozitivně projeví na kvalitě fotografií tohoto i mých případných budoucích receptů.
Ančovičky koupíte dnes v každém slušném supermarketu. V Řecku jsou tyto malinkaté rybičky (menší než sardinky) velmi populární. Řecky se tyto rybky jmenují gavros a připraví Vám je jen tak, obalené v mouce a usmažené, prakticky v každé taverně. Teda, pokud zrovna není úplněk. Za úplňku údajně tyto rybičky plavou dolů do velkých hloubek moře a rybářským sítím se tak úspěšně vyhýbají.
A nyní již k samotnému receptu. Je jednoduchý a velmi rychlý. Na salát budete potřebovat vše, co vidíte na první fotografii. Dále pak postupujete podle fotek pěkně krok za krokem.
Salát s rajčaty a ančovičkami
Ingredience:
- 2 ks rajčat
- 1/2 cibule (červené)
- 1/2 limetky
- ze 3 stroužky česneku
- zelenou posekanou petrželku (bohužel mi čerstvá došla, použil jsem mraženou)
- ze pár oliv (tady platí pravidlo: když olivy tak černé, když černé, tak řecké, když řecké, tak z Peloponésu, když z Peloponésu, tak jedině olivy Kalamon - ty jsou totiž bezkonkurenčně nejlepší)
- krabičku ančoviček
- 2. varianta - místo slaných ančoviček použijte malinkaté olejovky - viz další foto (ale z ančoviček, klasické laciné sardinky jsou příliš veliké a hodí se spíž na pomazánku)
- olivový olej (jedině extra virgin)
- sůl, pepř - dle chuti
Varianta 2 - s olejovkami:
Všimněte si, zde, u této varianty - dělal jsem ji o den dřív, jsem ještě kousek čerstvé zelené petrželky měl - je to fakticky lepší.
Cibuli rozkrojíme na půl.
A poté na měsíčky.
Rajčata nakrájíme rovněž na měsíčky....
..a vyskládáme si je na talíř.
Rajčata na talíři jen zlehounka posolíme (pozor, ančovičky jsou dosti slané) a popepříme.
Přidáme na rajčata pokud možno rovnoměrně prolisovaný česnek.
Rybičky si vyklopíme na prkýnko....
... a příčně je překrojíme na malé kousky.
Kousky rybiček rozprostřeme na rajčata.
Přidáme zelenou posekanou petrželku ...
... a vymačkáme půlku limety.
Přidáme připravenou nakrájenou cibuli.
Nyní přišel čas na olivy a olivový olej. Olivy dáme na talíř a nakonec vše polijeme olivovým olejem. Nedáváme jej mnoho, ale jen velmi tenkým proužkem jím rovnoměrně polijeme již hotový salát.
I s focením mi výroba salátu netrvala déle než 20 minut.
Salát na chvíli (cca 20 minutek) necháme odpočinout v lednici.
A můžete prostírat.
S kouskem chleba či s toustem Vám jídlo poslouží jako chutná, lehká a také zdravá večeře.