Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Moje kuchařka

Georgis Fasulis

Kuře s těstovinovou rýži a lilky

Já vím, že jsem vlastně recept na téměř stejné jídlo už jednou na svůj blog dával, ale rozhodnul jsem se dát ho sem ještě jednou. A to hned z několika důvodů: Jednak začíná léto a toto jídlo je vyloženě letní, jednak mám od loňska konečně pořádný foťák a toto jídlo si zaslouží lepší foto než stařičkou Nokiou 6234, a jednak jsou tam oproti původnímu receptu navíc "lilci", kteří se ke "krytharaki" výborně hodí. Pro neznalé: Tak se těstovinové rýži říká řecky - krythari znamená řecky ječmen, krytharaki je pak zdrobnělina; řekněme "ječmínek", který těstovinová rýže svým tvarem připomíná.

29.5.2011 v 19:00 | Karma článku: 18.82 | Přečteno: 3720 | Diskuse

Georgis Fasulis

Makaronáda aneb špagety s mletým hovězím masem

Než na mě někdo začne křičet, že makarony nejsou špagety, pak vězte, že to vím a nijak nezpochybňuji. Ten název, "makaronáda" jsem si do nadpisu vypůjčil proto, že v Řecku, odkud jídlo pochází, se tento recept a milión podobných dělá právě převážně z makarónů a odtud se mu také říká "makaronáda". Osobně mi chutnají více špagety a tak jsem tento recept úspěšně transformoval na tuto mou z nejoblíbenějších formu pasty. Postupně jsem se pak dopracoval k níže uvedenému receptu tak, jak jej vařím já, a který zájemcům tímto nabízím v mém dalším fotoreceptu.

16.11.2010 v 7:34 | Karma článku: 19.08 | Přečteno: 5199 | Diskuse

Georgis Fasulis

Salát s rajčaty a ančovičkami

Také máte rádi rajčata steně jako já? Přiznám se, že já rajčata mohu konzumovat téměř v jakékoliv úpravě. Rajskou polévkou či omáčkou počínaje a skvělou vychlazenou a lehce popepřenou Bloody Mary konče. Dnes bych Vám rád představil recept na Salát s rajčaty a ančovičkami.

7.11.2010 v 8:45 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 4529 | Diskuse

Georgis Fasulis

Když kachna, tak jedině vykostěná a s nádivkou

Pečená vykostěná nadívaná kachna nepatří svou přípravou zrovna k těm jednoduchým jídlům. Možná i proto jsem ji nedělal dlouhých 17 let. Naposledy ke svým 30. narozeninám kolegům do práce. A protože minimálně s jedním tehdejším kolegou (a kamarádem) pracuji dodnes, byl to on, kdo mi tuto pochoutku neustále připomínal tak úporně, až jsem letos už nápor nevydržel a kachnu kolegům do práce u příležitosti 17. výročí mých 30. narozenin připravil. Zkuste si ji udělat na sváteční stůl také.

4.10.2010 v 8:50 | Karma článku: 31.15 | Přečteno: 23014 | Diskuse

Georgis Fasulis

Plněné pečené papriky a rajčata

Rok se sešel s rokem a já si uvědomil, že mám vroubek. Před rokem, když jsem zde uveřejnil recept na pečené papriky, jsem slíbil, že příště si je, tedy ty papriky, naplníme. Léto vrcholí, máme přelom srpna a září, což je ideální čas pro toto jídlo a sliby se mají plnit. Množství, kvalita a v neposlední řadě také velmi příznívá cena rajčat a paprik v tomto období rovněž nahrávají tomuto jídlu, tak jsem se rozhodl jej uvařit a vám zde předložit můj další fotorecept.

31.8.2008 v 21:15 | Karma článku: 7.50 | Přečteno: 10056 | Diskuse

Georgis Fasulis

Tihanites peperjes aneb smažené papriky -velmi lahodné a jednoduché

Srpen a září je ideální měsíc pro přípravu pokrmů z letní zeleniny. Jistě mi dáte za pravdu, že ta je v těchto měsících nejlevnější a přitom nejchutnější. Samozřejmě je to dáno letním sluníčkem. Nenechte se otrávit momentálně nezvykle chladným počasím (to určitě zařídil ten zpropadený prezident, aby všem ukázal jak se to má ve skutečnosti s tím globálním oteplováním) a prodlužte si léto alespoň na jídelníčku. Dnes jsem si pro vás proto připravil recept na smažené či pečené papriky – neboli tihanites peperjes.

8.9.2007 v 22:05 | Karma článku: 23.42 | Přečteno: 4458 |

Georgis Fasulis

Naučte se Kjuftedatia neboli karboše, své hosty zajisté nezklamete

Dnes jsem si pro Vás připravil recept na jídlo, které si oblíbili v prvé řadě moji přátelé. Chystáte –li se se svými přáteli na jakoukoliv domácí oslavičku respektive, jak se dnes s oblibou říká na párty, většinou se dopředu domluvíte, kdo, co, kolik a čeho přinese (znáte to obligátní – holky žrádlo, kluci chlast). U mě a mých přátel to bývá obdobné s jedinou výjimkou, já mám vždy jasno už dávno dopředu. Spíš jen pro jistotu mi ostatní nezapomenou jen lapidárně sdělit: „A nezapomeň udělat karboše,“, čímž mají na mysli právě pokrm, jež právě vidíte vedle na obrázku.

20.8.2007 v 6:32 | Karma článku: 27.38 | Přečteno: 4020 |

Georgis Fasulis

Uvařte si polévku Avgo-Lemono

V horkém Řecku se, to dá rozum, moc polévky nevaří a v řeckých kuchařkách jich proto mnoho nehledejte. Mohu vám ale prozradit, že jedna tam stoprocentně chybět nebude. Je to polévka obecně zvaná Avgo-Lemono (čti avho lemono) a já ji mám nejraději ze všech polévek, co znám a co vařívám. Je totiž výtečná, v každé roční době, za každého počasí. Nikdy se mi nepřejedla, dokážu ji konzumovat klidně každý den, klidně po celý týden. Prostě ji miluji. A jak známo, když ji miluješ, tak není co řešit. Proto se nelekněte množství, které zde budu vařit. Polévka je trošku náročná, tak se prostě nevyplatí jí vařit litr či dva, na to si kupte polévku z pytlíku. Takže vězte milí kuchaříci, že pokud jste se právě rozhodli ji vyzkoušet, můžu vám pogratulovat, protože jste právě učinili jedno z nejlepších rozhodnutí v poslední době.

12.8.2007 v 7:25 | Karma článku: 24.15 | Přečteno: 3600 |

Georgis Fasulis

Pochutnejte si na krytharaki - těstovinové rýži

Jak už jsem psal v úvodním blogu (Se zelím nebo šípkovou?) svého „pokusu“ o cosi jako vlastní internetovou kuchařku, je krytharaki (čti krytharati - měkce) těstovinová rýže. Vyrábí se z kvalitní semolinové pšenice a když se dobře připraví, je to přímo geniální jídlo. Krytharaki se v Řecku zásadně peče v troubě v pekáči s masem, zeleninou a ostatníma ingrediencemi. Hodí se s kuřecím, krůtím a jehněčím masem (maximálně ještě s hovězím, ale to není ono). Určitě ne tučná drůbež (husa, kachna) nebo vepřové. Já jsem pro Vás připravil recept na krytharaki s kuřecími stehýnky. Ty je možno samozřejmě zaměnit za jakékoliv kuřecí maso (naporcované na kusy).

5.8.2007 v 6:15 | Karma článku: 21.57 | Přečteno: 3869 |

Georgis Fasulis

Se zelím nebo šípkovou?

Určitě jste ten pocit zažili také. S něčím se pipláte dlouhé hodiny a najednou se cosi zvrtne, něco uděláte špatně a celá vaše snaha přijde vniveč. To pak máte vztek na celý svět. Tak takový pocit zažívám pravidelně týden co týden většinou v sobotu, když si vařím oběd respektive večeři. S přípravou se většinou pipláte hodiny, pak to naservírujete a za 20 minut je vše v čudu, resp v žaludcích vašich mlaskajících blízkých či přátel.

5.8.2007 v 5:15 | Karma článku: 17.26 | Přečteno: 3733 |
Počet článků 133 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6097

Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.